Jáhelník

P1160082

Dejte jáhlám šanci! Jáhelník je vynikající dezert.  Dávám mu přívlastek hezký, protože mám ještě jednu variantu, která je sice mnohem rychlejší, ale o to nefotogeničtější. Tu třeba příště.

A kromě toho, že vypadá dobře na fotkách, je taky děsně zdravý a přirozeně bezlepkový. To ocení čím dál tím víc lidí. Jako náplň jsem použila tentokrát jen strouhaná jablka, ale když přidáte ještě i povidla, jako je tomu v původním receptu, pozvednete ho na úplně jinou úroveň!

P1160087

Přísady:

  • 150 g jáhel
  • 750 g rostlinného mléka
  • 1 lžíce sušené třtinové šťávy (rapadura)/třtinový cukr
  • 4 jablka
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky sušeného zázvoru
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce škrobu/rýžové mouky
  • olej na vymazání zapékací mísy

Postup:

  • Jáhly spaříme horkou vodou (přijdou o hořkou pachuť) a uvaříme z nich v mléce s cukrem kaši. To trvá asi 20 minut.
  • Mezitím si nastrouháme jablka, promícháme je se skořicí a zázvorem, přidáme rozinky a nakonec vmícháme škrob nebo rýžovou mouku. To proto, že na sebe navážou tekutiny a jáhelník bude lépe držet pohromadě.
  • Zapneme troubu a nastavíme ji na 175°C. Zapékací formu (17*30 cm) vymažeme olejem.
  • Polovinu uvařené jáhelné kaše rozprostřeme na dno formy, na ni navrstvíme nastrouhaná jablka a navrch opět rozprostřeme zbytek kaše. Povrch můžeme ještě pokapat trouchou oleje.
  • Dáme do trouby a pečeme přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
  • Po upečení doporučuji nechat jáhelník trochu vychladnout, aby se dal lépe krájet. Ale pokud nemůžete odolat, lžičkou se dá ochutnávat ihned, teplý je snad ještě lepší.
  • A protože jsem na celé to množství použila opravdu jen jednu lžíci sušené třtinové šťávy, můžete si ještě jáhelník dle libosti polít třeba javorovým sirupem.

P1160090

Inspirace:

Reklamy

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s