Palačinky

Tenké palačinky s křupavými okraji. Jde to i bez vajec, fakt!

P1160004

Přísady:

  • 70 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 350 ml rostlinného mléka

Postup:

  • Ve větší míse promícháme všechny suché přísady. Dle libosti můžeme přidat skořici, vanilku, kakao či jiné dochucovadlo.
  • Vezmeme metličku a postupně vmícháváme mléko. Opravdu postupně, aby se nestalo, že bude těsto moc řídké.
  • Každá mouka saje jinak, takže nechte těsto chvilku odpočinout, stačí pár minut a uvidíte, jestli není třeba dodat ještě trochu mléka.
  • Když je těsto tak akorát, což znamená, že je tekuté, z naběračky by mělo hezky plynule stékat, ne po kouskách odpadávat, přijde na řadu pánev.
  • Tu pořádně rozpalte. Jakože fakt pořádně, nebojte se toho. Na nejvyšší stupeň sporáku a nechte pár minut nahřívat. S kapkou oleje nejlépe!
  • A teď už stačí jen nalít těsto na pánev, nechat ho hezky roztéct po celé ploše a zuřivě hlídat. Až se vytvoří bublinky po celém povrchu palačinky a okraje začnou hnědnout, palačinku obraťte. Dejte jí chvilku a pak ji vyndejte.
  • Pokračujte stejně se zbytkem těsta. Vyplatí se opravdu mít pořádně rozpálenou pánvičku, jinak se může stát, že bude povrch palačinky už tmavě hnědý, ale vnitřek ještě syrový a to při otáčení způsobí, že namísto palačinky budete mít trhanec. Vyzkoušeno za vás!
  • Z tohohle množství se vám, podle šikovnosti a velikosti pánve, povede šest kousků.
  • Hotové palačinky stačí naplnit a ozdobit něčím děsně dobrým a můžete si pochutnávat.
  • Exemplář na fotce je lehce pomazán domácí rybízovou marmeládou a sojovým jogurtem, přeložený napůl a ještě jednou napůl (vznikne trojúhelník), pokapaný sojovým jogurtem, posypaný kousky broskví a přelitý datlovým sirupem. Tak.
Advertisements

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s