Fancy bábovka

Bábovka. Vyfešákovaná.

P1150427

Přísady – bábovka:

  • 185 g hladké mouky
  • 1/2 lžíce jáhlové mouky
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka vanilky / 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g třtinového cukru
  • 75 ml oleje
  • 165 ml rostlinného mléka

Přísady – krém:

  • 50 ml ovesné smetany
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje

+ ovoce na ozdobu

P1150434

Postup – bábovka:

  • Bábovkovou formičku (průměr 16 cm) vymažeme olejem a vysepeme strouhaným kokosem.
  • Zapneme troubu a nastavíme teplotu na 175°C.
  • Do mísy prosijeme hladkou mouku, jáhlovou mouku a prášek do pečiva. Přisypeme sůl, vanilku (sušenou, mletou) a cukr a metličkou jemně promícháme.
  • Olej s mlékem lehce promícháme a vlijeme k suché směsi.
  • Stěrkou na těsto zamícháme, jen lehce a naplníme připravenou formu.
  • Pečeme přibližně 40 minut, ale raději už po půl hodině kontrolujeme špejlí. Záleží na troubě…
  • Po upečení necháme bábovku ještě pár minut odpočinout ve formě, potom ji opatrně vyklopíme a necháme úplně vychlanout.

Postup – krém:

  • Čokoládu nalámeme na kousky a dáme ji do misky.
  • V rendlíku přivedeme smetanu téměř (!) k varu a tou potom přelijeme čokoládu.
  • Mícháme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a se smetanou nespojí. Nakonec vmícháme kokosový olej.
  • Hotové čokoládové ganache je celkem tekuté, proto ho necháme trochu zchladnout, ale zase ne úplně zatuhnout.
  • Vychladlou bábovku podélně rozřízneme, potřeme krémem, přiklopíme a potřeme i vršek. Nakonec posypeme ovocem, necháme vše zatuhnout a vychladnout a těšíme se na ochutnávání.

Tip:

  • Myslela jsem si, že ganache bude málo, tak jsem ho udělala z dvojité dávky. A co se stalo? Půlka mi zbyla, samozřejmě. Takže z 50 g čokolády bohatě stačí, fakt.
  • Pokud vám ganache zatuhne moc, stačí dát misku s ním do vodní lázně a nechat povolit.
  • Těsto na bábovku promíchávám opravdu jen lehce a krátce, strašně snadno se přemíchá a při pečení se srazí. Malé kousky nevadí, ty se upečením ztratí.
  • Před rozříznutím jsem bábovku ještě oprášila od sušeného kokosu, ten se strašně drobí a všude padá.

Inspirace:

Reklamy

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s