Cukrovíčko, cukroví

dne

Třikrát sláva, hurá a hosana! Bylo 1. prosince a já se konečně vrhla na Vánoční cukroví. Pustila koledy, zaprášila se moukou a cukrem, šňupla trochu vanilky a šlo se na věc. Sbohem zdravý životní style…

A o měsíc a něco později se dostalo i na zveřejnění receptů. Inspirace na příští kolo!

p1140426

Vanilkové rohlíčky

  • 280g hladké pšeničné mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 80g mletých lískových ořechů
  • lusk vanilky/vanilkový cukr/ špetka mleté sušené vanilky
  • 200g Alsanu
  • moučkový cukr na obalení
  • lusk vanilky/vanilkový cukr/ špetka mleté sušené vanilky
  • Smícháme mouku, cukr, vanilku a ořechy.
  • Vegan máslo necháme změknout a přidáme k suchým přísadám.
  • Pořádně prohněteme a propracujeme, dokud nemáme hladké, celistvé těsto.
  • Necháme ho zabalené v zip sáčku odpočívat několik hodin v lednici.
  • A pak se jde na samotné rohlíčky – těsto si rozdělím na menší části, z každé vyválím hada. Toho rozkrájím na malé kousky, každý kousíček vyválím do finálního rohlíčku.
  • Vyskládáme na plech a v předehřáté troubě při 175°C pečeme pár minut, dokud nejsou růžové.
  • Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilky.
  • Uložíme do uzavíratelné nádoby a necháme pár dní odležet.
  • Vlašské ořechy mi v rohlíčcích chutnají o maličko víc. Letos jsem použila mleté lískové ořechy, protože jsem celkem třikrát při nákupu na vlašáky zapomněla. Stane se…
  • Alsan jsem „objevila“ před dvěma měsíci a pořád mu nějak nemůžu uvěřit. Fakt vypadá, chutná a chová se jako máslo. Což je samozřejmě u pečení cukroví super! A já skáču štěstím do stropu. Dokud si nevzpomenu na palmový olej, který je jeho součástí…
  • Vanilka – buď můžeme použít úplně čerstvou, to znamená pěkný lusk ostrým nožíkem podélně rozříznout a vyškrábnout z něj dužinu. Semínka z jedné půlky dát do těsta a z druhé půlky do cukru na obalování. Nebo můžeme sáhnout po vanilkovém (ne vanilinovém!!!) cukru. Dá se koupit v bio kvalitě, s třtinovým cukrem, nevidím na něm nic špatného. Anebo jsem našla i sušená semínka vanilky, to mi přijde taky super na použití při pečení. Pytlík má 5g, stojí kolem 3 Eur, ale vydrží fakt dlouho, vanilky stačí špetička.

p1140429

Linecké cukroví

  • 210g hladké pšeničné mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 140g Alsanu
  • 2 lžíce pudinku
  • pár kapek citronové šťávy
  • Alsan necháme povolit, ať se s ním dobře pracuje.
  • Mouku, cukr a škrob promícháme.
  • Přidáme změklé vegan máslo, pudink a citronovou šťávu. Pořádně propracujeme.
  • Hladké těsto zabalíme do zip sáčku a necháme pár hodin odpočívat v lednici.
  • Lehce si poprášíme pracovní plochu a těsto vyválíme na tloušťku pár milimetrů. Vykrajujeme oblíbené tvary. Třeba můj drahý před pár lety vzal vykrajovátka motýlů a kuřátek a vyřádil se.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 175°C pár minut, dokud cukroví nezrůžoví.
  • Po vychladnutí slepujeme marmeládou, lépe kyselejší a skladujeme v uzavíratelné nádobě.
  • Pudink si dělám vlastní, ale můžete použít Alpro dezert, má stejnou konzistenci. Tedy 19g kukuřičného škrobu spolu se lžící moučkového cukru a špetkou kurkumy (pro barvu, cukroví je pak žlutý jako s vejci!) rozmícháme ve 125ml mléka a uvaříme hustý pudink. Při chladnutí sem tam promícháme, aby se neudělal škraloup a můžeme použít.

p1140430

Marcipánová srdíčka

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • lusk vanilky/vanilkový cukr/ špetka mleté sušené vanilky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 200 g Alsanu
  • pomerančová nebo meruňková marmeláda (nebo cukrový rozvar)
  • 200 g marcipánu
  • hořká čokoláda
  • plátky mandlí
  • Promícháme mouku, cukr, mleté mandle a koření.
  • Přidáme změklé vegan máslo a vypracujeme vláčné, hladké těsto.
  • Necháme ho pár hodin v lednici odpočinout.
  • Vyválíme těsto na tloušťku přibližně 4mm a vykrajujeme srdíčka. Nebo jiné tvary, jak je libo.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 175°C pár minut, dokud cukroví nezrůžoví.
  • Po vychladnutí se vrhneme na dekoraci. Marcipán rozválíme na plát o tloušťce zhruba 3mm a vykrájíme z něj stejné tvary, jako máme cukroví.
  • Marmeládu s troškou vody povaříme.
  • Upečená srdíčka lehce potřeme marmeládou, položíme na ně marcipánové srdíčko a přiklopíme opět marmeládou pomazaným upečeným srdíčkem.
  • Polejeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a ozdobíme plátky mandlí.
  • Uložíme k ostatnímu cukroví do uzavíratelné nádoby a necháme v chladu uležet.
  • Těsto připomíná linecké, ale díky koření ma jiný šmrnc. Můžete přidat i namletou pomerančovou kůru.
  • Rozválení na tlustší plát je praktické i proto, že se těsto drobet trhá. Díky náplni a rozležení ale není cukroví v žádném případě suché ani drobivé.
  • Marcipán používám z Aldi, značka Back Family. Složení je následující: 54% mandlí, cukr, voda, invertní cukr, zvlhčující prostředek invertáza. Válí se dobře, netrhá se a chutná skvěle.
  • Aby marcipán na upečeném cukroví držel, je třeba „sušenky“ potřít něčím lepivým. Proto použijeme buď pomerančovou nebo meruňkovou marmeládu naředěnou vodou nebo cukrový rozvar (sirup).
  • Na cukrový rozvar buď takto nebo prostě jen rozpusťte trochu cukru v trošce vody (cukru musí být víc než vody) a hned ho použijte.
  • Marmeládu svařím s troškou vody proto, aby byla řidší a lépe se natírala. Měla jsem nakonec tak řídkou, že jsem na nanášení na cukroví používala mašlovačku. Nejde o chuť marmelády, jen o tu lepicí funkci.
  • Po pár dnech v chladu se na čokoládové polevě vytvořily takové nějaké puntíky. Nevím, možná se srazila vlhkost v plastové krabičce a byly to jen kapky vody, možná nějak poroztála čokoláda. Plechová dóza už byla plná, vzala jsem tak klapací plastovou krabičku a jako ostatní cukroví nechala odopčívat na balkoně. Možná na to krapet zasvítilo sluníčko… Každopádně to byla jen malá vizuální vada, na chuť to nemělo žádný vliv.
  • A inspirace odtud: https://www.veganblatt.com/walnuss-marzipan-plaetzchen

p1140428

Kakaové sušenky

  • 100 ml řepkového oleje
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • cca 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • Olej vlijeme do mísy.
  • Prosejeme k němu moučkový cukr a metličkou důkladně promícháme.
  • Přidáme pomerančovou šťávu a znovu promícháme.
  • Začneme prosévat mouku. Postupně, každý olej jí spotřebuje jiné množství. Spolu s moukou zapracujeme i kakao.
  • Mouku přidáváme do té doby, než vznikne hutné, sušenkové těsto. Nemusíme tedy spotřebovat celých 200 g nebo naopak budeme potřebovat ještě o něco víc.
  • Metličku vyměníme za ruce a vypracujeme pěkné, pevné, vláčné těsto.
  • Z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky. Ty dáme plech vyložený papírem na pečení a lehce je splácneme.
  • Pečeme v nepředehřáté troubě při 175°C zhruba 15 minut.
  • Po tom, co sušenky trošku vychladnou, je pocukrujeme. Tím, že jsou ještě trochu teplé, se na nich cukr hezky udrží.
  • Olej můžete použít jakýkoli, slunečnicový, arašídový nebo olivový. Po něm získají ale sušenky specifickou chuť.
  • Základní recept obsahuje jen olej, cukr a mouku. Přidávání různých dalších dochucovadel se ale meze nekladou.
  • Je opravdu důležité sušenky péct v nepředehřáté troubě. Prostě je strčit do úplně studené trouby a teprv pak otočit knoflíky. Jinak by se hned roztekly.
  • Inspirace odtud: http://cakeinvasion.de/un-kurabiyesi-tuerkische-mehlplaetzchen-vegan/
Advertisements

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s