Pozávodní čočkové kari

Bylo, nebylo, konal se běžecký závod. Krásné prostředí, rodinná atmosféra, v cíli sud s pivem a pečené buřty. A kromě těch buřtů pamatovali organizátoři i na vegany a mohli jsme si nacpat pupek čočkovým kari.

Pokud neplánujete vařit rovnou sto pěkných porciček, stačí sjet v receptu o kousek níž a najdete tam i rozpis surovin jen pro dva jedlíky.

P1120586-1280x1280

Na sto porcí budete potřebovat:

  • 1,5 kila cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • olej, podle velikosti hrnce
  • 5 lžiček mletého kardamomu
  • 5 lžiček mleté skořice
  • 5 balení červené čočky (2,5 kg dohromady)
  • 5 litrů vody
  • 6 plechovek rajčat
  • 10 lžic kari
  • 4 lžíce soli
  • 1/4 lžíce chilli

A uvaříte to tak:

  • Cibuli, česnek a zázvor pokrájíte nadrobno a osmahnete na rozpáleném oleji doměkka. (Olej by měl pokrývat celé dno hrnce.) Přidáte kardamom a skořici, promícháte, aby byly všechny kousíčky kořením obalené a dáváte pozor, aby se koření nepřismahlo. Jde to velmi rychle. Nasypete čočku, se vším promícháte, zalejete vodou a necháte pár minut probublávat. Červená čočka má výhodu v tom, že je uvařená do pěti minut po tom, co začne vřít voda. Je taky lépe stravitelná a nemusí se předem namáčet.
  • Potom přijdou na řadu rajčata a zbytek koření. Všechny plechovky vlijete ke směsi, promícháte a začnete postupně (!) přidávat kari a sůl. Ochutnávejte a kořeňte tak dlouho, až vám bude kari chutnat.
  • Pokud čočka ještě není úplně měkká, nechte ještě pár minut probublávat, podle potřeby dolijte vodu.
  • Na závěr přidejte chilli, ať to má trochu říz 🙂
  • Podávejte s chlebem a oroseným pivem.

P1120547-1280x1280

Varianta pro domácnost, dvě pěkné porcičky:

  • 1/2 velké cibule
  • 2 stoužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • olej na smažení
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody
  • 1/2 plechovky rajčat
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chilli

Postup:

  • je stejný jako v případě pro armádu závodníků. Množství vody a koření je spíš orientační, každý má jiné chutě a každá čočka může spotřebovat jiné množství vody. Taky si vodou regulujete hustotu výsledného pokrmu. Buď můžete mít pořádnou hutnou kari kaši nebo spíše čočkovou polévku.
  • Domácí varianta je ještě doplněná naklíčenými mungo fazolkami a čerstvým koriandrem ze zahrádky. Tedy květináče na balkoně. A jako příloha rýže.
  • Každopádně, dobrou chuť!
Reklamy

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s