Pohankový perník

Kde mi pohanka opravdu chutná, je v kváskovém chlebu. Namísto semínek přidávám pohanku a jáhly a je to lahoda. Z pohanky jsem taky jednou zkusila udělat sladkou raw kaši a to teda byl děs běs. Takže zase zůstávalo jenom u varianty s chlebem. Ale perník, hm, perník mi chutná. Je to trošku suchánek, proto jsem k němu při servírování na talíř přidala hruškový kompot. Kombinace dokonalá, po perníku se jen zaprášilo.

P1120196-1280x1280

Přísady:

  • 100 g pohanky kroupy
  • 50 g pohanky lámanky
  • špetka soli
  • 250 ml vody
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 prášku do pečiva (7 g)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • strouhaná pomerančová kůra
  • sezamová semínka a olej na vymazání formy (20 cm)

Postup:

  • Obě dvě pohanky promícháme se špetkou soli, zalejeme vroucí vodou a pod pokličkou necháme odpočívat 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme formu (15 cm průměr) olejem a vysypeme sezamovými semínky (opravdu chutnají moc dobře).
  • Po odstátí pohanky (vsákne všechnu vodu, není potřeba slévat) k ní přidáme zbytek přísad, promícháme, vlejeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 40 minut, dokud není povrch hezky hnědý a lehce rozpraskaný.
  • Vychladlý perník servírujeme buď s kompotem, marmeládou, jablečnou přesnídávkou, prostě něčím, co vyrovná poměrnou suchost zákusku.

Inspirace:

Reklamy

Díky za komentáře!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s